Informatie


Op 15 april 1969 werd de Hoogeveense Zieken Omroep HZO opgericht door een groep van twaalf personen, die het plan hadden opgevat om muziek te draaien op verzoek van patiënten in het plaatselijke ziekenhuis. In die tijd was er nog geen studio en werden uitzendingen van tevoren op verschillende locaties opgenomen, zoals een zolderkamer, een kantoorruimte, een garage en een in winkel. Er was één uitzending per week, n.l. op de  vrijdagavond, die door alleen patiënten te beluisteren was.

Het doel van deze stichting is, het brengen van ontspanningsprogramma´s voor patiënten in het ziekenhuis, verpleeg- en verzorgingshuizen en de luisteraars van de kerkradio.

Pas in 1973 ging de langgekoesterde wens, een eigen studio, in vervulling. De HZO kreeg een niet al te grote ruimte tot haar beschikking (de spreekcel was oorspronkelijk een toilet, om een idee te geven van de afmetingen) maar men was er vanzelfsprekend erg blij mee. Helaas konden destijds alleen de ziekenhuispatiënten in Bethesda de programma´s ontvangen.
Het uitzendgebied werd ook uitgebreid, want de bewonders van verpleeghuis ‘Weidesteyn’ konden vanaf dat moment ook meeluisteren. Daarna ging de uitbreiding in stroomversnelling verder.

Twee jaar later, in 1975, werden de verzorgingstehuizen ‘Olden Kinholt’, ‘Huize Beatrix’ (in Hollandscheveld) en ‘De Westerkim’ aan het luisterpubliek toegevoegd. In 1977 volgde tenslotte het ‘Jannes van der Sleedenhuis.

In 1981 werd daarom de naam HZO uitgebreid tot HZBO.

Tegenwoordig zijn de programma’s ook te beluisteren in het ‘Tonckenhuis’ in Zuidwolde. Toen de omroep in 1981 haar 12 ½ jarig jubileum vierde werd de naam officieel gewijzigd in ‘Hoogeveense Zieken en Bejaardenomroep’
want niet alleen het aantal luisteraars was gegroeid, ook de zendtijd was flink uitgebreid.

De HZBO (zoals we die nu kennen), maakt uitsluitend radioprogramma’s.
Over televisie is wel nagedacht maar hiervoor ontbreekt niet alleen het geld maar ook de nodige menskracht, omdat televisie niet alleen vele malen duurder is dan radio maar ook veel arbeidsintensiever.

Helaas konden destijds alleen de ziekenhuispatiënten in Bethesda de programma´s ontvangen. In 1977 waren de aansluitingen gereed in de andere tehuizen. In 1981 werd daarom de naam HZO uitgebreid tot HZBO.

De studio bevond zich op de eerste verdieping van het ziekenhuis Bethesda. Inmiddels zijn wij verhuist naar een ruimte op de begane grond van gebouw E. De programma´s worden uitgezonden via het interne digitale kabelnet. Dit betekent dat de programma´s via de tv kanalen zijn te beluisteren. Voor het ziekenhuis en Weidesteyn is dat tv kanaal 92. In de overige tehuizen zijn wij te beluistern via de kerk radio/tv op kanaal 14.

De HZBO is aangesloten bij de VHN (Vereniging Huisomroepen Nederland). Deze vereniging behartigd een groot aantal zaken voor huisomroepen, door o.a. afspraken te maken met de BUMA/STEMRA. Tevens is de VHN een bron van informatie voor de huisomroepen.
Meer informatie over de Vereniging Huisomroepen Nederland (en andere huisomroepen) vindt u op hun eigen internet-adres.

 


Op deze informatie pagina staan vet gedrukte teksten (dus donkere kleur) dit zijn ‘links’ als u hier met de muis op gaat staan en dan klikt wordt u doorgelinkt naar een andere pagina of website.